Deg:
2 dl tunn grädde
50 gr jäst
100 gr smör
1 ägg
4 msk socker
1 tsk kardemumma
0,5 kg mjöl (ev lite mindre)
Fyllning:
2-3 msk smör
1 dl socker
1 dl mald mandel
Gardering:
Florsocker
Vatten
Gör såhär:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Häll i grädden och låt blandningen bli 3 grader.
3. Rör ner jästen tills den smält.
4. Blanda ner ägg, socker, mald kardemumma och mjölet (lite i taget) tills det blir en slät deg.
5. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
6. Under tiden, gör fyllningen. Mal mandeln och rör ner sockret och smöret med mandeln.
7. När degen jäst klart, delas den i 4 delar.
8. Kavla ut varje del till en rund kaka, som sedan delas i 8 delar.
9. Lägg en klick fyllning på varje trekant och rulla ihop med den bredaste sidan först.
10. Låt gifflarna jäsa till dubbel storlek.
11. Pensla med ägg och grädda i 225 grader tills de blir gyllenbruna.
12. Låt gifflarna svalna och bred sedan över florsockerblandningen.
Emelies varma smörgåstårta
4 port 200 grader 10 min. Ingredienser: 1 paket hönökaka, 4 halv...
-
4 stora eller 6 små kakor 50 gram margarin 50 gram jäst 5 dl mellanmjölk 2 msk sirap 1 tsk salt 12 dl (ca 700 gram) vetemjöl Sm...
-
1 fläskfilé, putsad Marinad 1: salt och nymalen svartpeppar 1 vitlöksklyfta 0,5 dl finhackad rosmarin 0,5 chili, urkärnad och finh...