Emelies varma smörgåstårta

 4 port                                                                            200 grader 10 min.




Ingredienser:

1 paket hönökaka, 4 halvmånar

150 g champinjoner

1 dl vispgrädde

2 dl ost, riven

1 ask körsbärstomater (250 g)

2 pkt bacon

1 st purjolök

1 burk creme fraich, paprika/chili

salt

peppar


Gör såhär:

1. Skär bacon fint. STrimla purjolöken och skiva champinjonerna.

2. Fräs allt i en stekpanna. Tillsätt creme fraiche och grädde och låt koka tills röran tjocknar.

3. Gör iordning en plåt med bakplåtspapper. Lägg ut en hönökaka, bred på 1/3 av fyllningen,

   lägg på ytterligare en hönökaka samt fyllning, sen ytterligare en hönökaka och fyllning.

4. Avsluta med fjörde och sista hönökakan som lock.

5. Skiva tomaterna och lägg på locket.

6. Toppa med den rivna osten. Sätt in i ugnen på 200 gr i ca 10 minuter.

Sushi

4 portiner.
Koka sushiris:




Använd helst en riskokare när du kokar sushiriset.
Annars går det bra att koka i en tjockbottnad kastrull.

Skölj riset så många gånger så att vattnet inte längre är grumligt.

Ingredienser:
5,5 dl sushiris
11 dl vatten
1 bit tång
1 msk sake

När vattnet med riset kokat upp, lägg på locket och koka långsamt i 10 minuter.
Stäng sedan av värmen och låt riset ligga i kastrullen och svälla.


Blanda sedan:
4,5 msk risvinäger
0,5 tsk salt
3 msk socker.

När riset kokat klart häll helst upp det i ett stort träfat.
Häll över vinägerblandningen och dra sedan en sked igenom riset så att allt blandas väl, samt att 
inga klumpar finns i riset.

Täck med plast tills riset kallnat och man är redo att börja rulla.


Fyllningar:
Man kan välja vilka fyllningar man föredrar.
En fyllning kan vara Omelett:

4 ägg
1 msk sojasås...
2 tsk socker

Vispa försiktigt runt äggen med pinnar i ca 15 varv, men inte för kraftigt.
Det ska fortfarande synas lite äggula och äggvita i blandningen.

Rulla ihop omeletten genom att först steka 1/3 av ägget, vira ihop omeletten.
Lyft den ihopsnurrade omeletten, fyll på med ytterligare ägg och stek en stund.
Snurra även ihop den med den första biten.
Upprepa tills äggen är sluta.





Mimmis smörgåstårta


15 portioner

 2 stora formfranskor

4 burkar tonfisk i olja

1 pkt frusen dill

1 purjolök

Aromat krydda i påse

3 burkar majonnäs (gärna Hellmans)

2 stora burkar creme fraich (2 * 5 dl)

12 ägg

sallad

15 skivor rökt skinka

ost

räkor

köttbullar

färsk dill

1 gurka

1 stor paprika

3 tomater


Gör iordning fyllningarna och montera tårtan dagen innan den ska serveras.

Gör så här:

1. Skär bort kanterna på formfranskan.

2. Koka äggen i ca 8 minuter och skala sedan de avsvalnade äggen.

3. Blanda samman majonnäs och creme fraiche och dela upp i 2 olika skålar. En till fyllning och en till garnering.

Första lagret:

Blanda 4 burkar tonfisk med ena burken av majonnäs och cremre fraiche blandningen tillsätt aromat, finhackad dill och hackad purjolök.

4. Andra lagret:

Riv de 12 kalla äggen det grövsta på rivjärnet. Blanda sedan ner frusen dill, purjo och aromat efter smak.

5. Montera ihop tårtan på en bricka 45*30 cm.

6. Bred ut andra bruken med majonnäs och creme fraichblandningen över hela tårtan och garnera sedan med  hackad sallad på sidorna och skinka, gurka, ost, paprika, köttbullar och räkor uppe på toppen av tårtan.


Mormors sockerskorpor

 70 st

4-4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 dl soker

0,5 tsk salt

75 gr smör

1 ägg

1 dl mjölk

Stött kardemumma


Gör såhär:

1. Rör ihop de torra ingredienserna.

2. Vispa ihop ägg, mjölk och rör sedan ner i smeten.

3. Rulla till små bullar.

4. Grädda i ugn.

5. Dela de små bullarna på mitten med en gaffel. 

6. Torka skorporna i ugn i 75-100 grader tills de blivit torra.

Ingers pepparkakor



300 st 

 5,5 dl brun farin

1,5 dl sirap

1,5 dl vatten

300 gr smör

1 msk kanel

1 msk ingefära

1 msk bikarbonat

ca 1,5 liter vetemjöl


Gör såhär:

1. Koka upp farin, sirap och vatten.

2. Lägg i smöret och låt det smälta.

3. Låt kallna.

4. Rör ner kryddor och bikarbonat i den kalla smeten.

5. Blanda i det mesta av mjölet.

6. Låt degen vila till nästa dag.

7. Grädda i 175 grader.


Mammas banankaka

 1 ägg

1 1,5 dl strösocker

50 gram smör

4 msk grädde

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

0,5 bikarbonat

2 1/4 dl vetemjöl

1 - 1,5 banan


Gör så här:

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Mosa bananerna

3. Vispa ägg och socker.

4. Blanda ner övriga ingredienser.

5. Grädda i ugn i 175 grader.

Emelies potatissallad

 

Emelies potatissallad:

ca 12 portioner (4 kg)


Potatis 1,8 kg

Majonnäs 400g

Röda äpplen 6 st

Creme fraich 10 dl

Vispgrädde 3 dl

Smörgåsgurka 1 burk

Purjolök 1 st

Salt

Peppar


Gör såhär:

1. Gör potatissalladen dagen innan så den får gotta till sig.

2. Koka potatisen och låt den kallna.

3. Dela potatisen i lagom små bitar.

4. Blanda ner vispgrädde, salt och peppar med potatisen och låt den ligga och dra några timmar. 

5. Blanda Majonnäs och Creme fraichen.

6. Finhacka smörgåsgurkan, purjolöken och de röda äpplena och rör ner dem i majonnäsblandningen.

7. Låt potatissalladen vara ganska lös, den tjocknar till över natten.


Ischoklad och Rischoklad

 


Ischoklad:

100 gram kokosfett

200 gram florsocker

2 ägg

3 msk kakao

Till rischoklad:

Puffat rostat Vårgårdaris.


Gör såhär:

1. Smält kokosfettet och låt det svalna lite.

2. Vispa ägg och florsocker

3. Blanda ner kakao och kokosfett och rör till en slät massa.

4. Häll upp i ischokladformar

5. Om man vill göra rischoklad så blandar man i riset så det blir en ganska tjock smet.

6. Klicka ut i muffinsformar.

Vietnamesiska vegetariska vårrullar

 



Ingredienser:

Rispapper

Sallad

Koriander

Risnudlar

Champinjoner

Halloumi

Sockerärtor

Lime

Morötter

Kikkomansoja

Fisksås

Sweet chilie sås


Gör såhär:

Koka risnudlarna och låt dem kallna. Blanda ner sweet chilie sås.

Skiva champinjonerna och bryn dem i lite olja och tillsätt lite fisksås och sist soja.

Finhacka grönsakerna.


Lägg rispapperen i blöt och sedan på en blöt handuk och fördela lite ingredienser i mitten på papperat.

Pressa över limen. 

Rulla ihop försiktigt. Förvara i fuktiga handukar.


Dippsås:

4 msk jordnötsås

4 msk sweet chilie sås

1 tsk sesamolja

2 msk hoijsan sås

hett vatten för rätt konsistens.







Karameliserad vitlökspaj



Pajdeg:
3½ dl mandelmjöl
50 gr smör
2 msk pofibrer
1 msk fiberhusk
1 ägg
½ tsk salt


Fyllning:
2 hela huvuden med vitlöksklyftor, separerade och skalade
150 gr mjuk getost
150 gr hård getost
½ kruka rosmarin
1 dl créme fraiche (eller för magrare variant välj turkisk yoghurt, blir också lite syrligare)
1½ dl vispgrädde
2 ägg
1 tsk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk olivolja
2 dl vatten
salt
peppar
ev rostade pinjenötter över om man vill ha lite mer tuggmotstånd.

Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke. Skär ner smör i bitar och blanda runt med         händerna. Tillsätt ägget och blanda till en smidig deg. Låt vila i kylskåpet en stund.
2. Klä en pajform med degen och förgrädda på 180 grader i ca 10 min.
3. Lägg vitlöksklyftorna i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i några minuter och häll sedan av               vattnet.
4. Stek vitlöksklyftorna i olivoljan en stund i en stekpanna. Häll på balsamvinäger och vatten och låt       sjuda i 10 min.
5. Tillsätt honung och hackad rosmarin och låt karamelliseras till nästan ingen vätska är kvar. Ställ åt    sidan.
6. Vispa ihop grädde, ägg, créme fraiche (eller den turkiska yoghurten), salt och peppar i en skål.
7. Fördela osten i bitar samt vitlöksklyftorna i pajskalet. Häll över äggblandningen och tillaga i ugn på    180 grader i ca 45 minuter.
8. Servera med en god sallad.




Balsamkyckling med fetaost och oliver




4 portioner
4 st kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
2½ dl hönsbuljong (tärning + vatten)
½ dl balsamvinäger
100 gr fetaost
15 st kalamatioliver

Tillbehör:
300 gr tagliatelle
100 gr ruccola


Gör så här:
1. Skär kycklingfiléerna i två bitar på längden. Salta och peppra. Stek dem i oljan i en stekpanna ca 3      min på varje sida.
2. Häll på buljongen och vinäger och låt puttra utan lock ca 10 minuter. Smula över fetaosten och            strö på oliverna.
3. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt pastan rinna av och blanda          med salladen.
4. Servera kycklingen med sky topping och pasta med ruccola.

ca 570 kcal per port




Emelies varma smörgåstårta

 4 port                                                                            200 grader 10 min. Ingredienser: 1 paket hönökaka, 4 halv...