Porterstek




6-10 portioner
1-1½ kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, innanlår, ytterlår eller bogstek.
1 flaska porter eller mörkt öl (ca 3½ dl)
½ - 1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl äkta soja
1 tsk timjan
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor lök

Sås:
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Gör så här:
1. Välj en gryta så att kött och termometer lagom får plats. Häll i porter, svartvinbärssaft och soja.          Lägg i kryddor, buljongtärningarna, skurna vitlöksklyftor och gul lök delad i stora bitar. Koka upp.
2. Stick in en köttermometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Hela röret bör        vara inne. Lägg ner köttet i porterblaningen.
3. Låt alltsammans sakta sjuda under lock. Vänd på steken en gång under tillagningen. Flytta grytan        från värmen när innertemperaturen är 75 gr efter 1-1½ timme (undantag: ytterlår till 85 g, ca 1 3/4      timme). Låt steken ligga i 20 minuter i skyn innan den skärs upp.
4. Sås:
    Vispa ut mjölet i grädden. Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn. Låt såsen koka 3-5 minuter.
5. Servera md kokt potatis, kokta grönsaker och ev vinbärsgelé.

 

Brasiliansk hamburgedressing med rostade majskorn



300 gr majskorn
1gul lök
2 msk inlagd jalapeno
2 msk olja
2 dl smetana
2 msk ketchup
salt och svartpeppar


Gör så här:
1. Låt majsen rinna av i ett durkslag och pressa ur vätskan.
2. Skala och hacka löken. Finhacka jalapenon.
3. Rosta majsen i hälften av oljan i en stekpanna tills den börja få färg och dofta popcorn,
    ca 10 minuter. Rör då och då.
4. Stek löken i resten av oljan på svag värme tills den får färg.
5. Blanda majs och lök med smetana, jalapeno och ketchup. Smaksätt med salt och peppar.
6. Låt dressingen svalna i kyl.

Kantarellpasta



4 port
400 gr tagliatelle
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
150 g kantareller
1 msk smör
3 dl vispgrädde
3 krm salt
1 krm svartpeppar

Gremolata:
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
30 gr parmesanost
3 msk olivolja
1 citron zest (ta lite i taget och smaka av)
½ msk citronsaft
1 krm salt.

Topping:
50 gr parmesanost

Gör så här:
Gremolata:
1. Mixa samman persilja, den skalade vitlöksklyftan, parmesan, olivolja, rivet citronskal och                   citronsaften till en slät sås med hjälp av en stavmixer. Smaka av med lite salt.
Kantarellpasta:
2. Koka upp vatten till pastan.
3. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa kantarellerna.
4. Fräs lök vitlök och kantareller i smöret tills att vätska kokat in.
5. Tillsätt grädde och låt kantarellsåsen puttra i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
6. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och blanda pastan med                        kantarellsåsen.
7. Lägg upp kantarellpastan i djupa tallrikar och toppa med gremolata och riven parmesan.






Tortellinigratäng



4 port
1 paket tortellini ex spenat ricotta
1 paket bacon
5-6 färska champinjoner
ca 2,5 dl matlagningsgrädde
ca 0,5 dl chilisås
salt
peppar

Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
2. Strimla och stek bacon.
3. Skiva och stek champinjonerna.
4. Blanda samman matlagningsgrädde och chilisås.
5. Häll pasta, bacon och champinjoner i en ugnsfast form och häll sedan över gräddblandningen.
6. Strö över den rivna osten.
7. Ställ formen i ugn i ca 200 grader i 20-25 minuter tills allt är genomvarmt och osten smält.

Wokande nudlar med stekt ägg



4 port
500 gr nudlar
0,5 dl olivolja
4 st ägg
100 gr haricots verts
100 gr vitkål, strimlad
1 st röd paprika strimlad
1 st rödlök, strimlad
2 st vitlöksklyftor, rivna
1 dl sweet chili
1 msk färsk ingefära, riven.

Gör så här:
1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Hetta upp hälften av olja i en stekpanna eller wok.
3. Stek äggen 1-2 minuter på varje sida. Hacka eller strimla den på en skärbräda.
4. Hetta upp resten av oljan i en wok och stek grönsakerna på maximal värme ca 7-8 minuter. Rör          hela tiden.
5. Tillsätt nudlar, ägg, sweetchilisås och ingefära.
6. Blanda ordentligt och stek ytterligare ett par minuter.

Ädelostpasta




4 port
500 gr spagetti (gärna färsk)
400 gr färsk broccoli
1 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
90 gr ädelost
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 st tomater, tärnade
70 gr babyspenat

Gör så här:
1. Kika pastan enligt anvisningar på förpackningen.
2. Dela broccolin i mindre buketter och låt den koka med pastan de sista 2 minuterna.
3. Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet.
4. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
5. Sjud sedan på svag värme i 3-4 minuter.
6. Smula ner osten i så sen och låt den smälta. Salta och peppra.
7. Vänd ihop pasta, broccoli, ostsås, tomater och spenat.



Ugnsstekt kyckling med ketjap manis




ca 4 port
4 st kycklinglårfiléer
1 dl ketjap manins
1 st vitlöksklyfta
chili grovkrosssad
salt
3 dl matlagningsgrädde

Potatis:
800 gr potatisar, små, fina
1 tsk flingsalt
1 msk olivolja

Pesto:
2 krukor basilika
2 dl parmesan, riven
50 gr pinjenötskärnor
1-2 dl olivolja
svartpeppar
salt

Sallad:
frisésallad
1 st granatäpple, kärnorna
25 gr parmesan
50 gr pinjenötskärnor

Dressing:
1 msk balsamicovinäger
2 msk olivolja
salt
chilie

Tillbehör:
Rönnbärsgelé

Gör så här:
1. Lägg kycklingen i en ugnsfast form.
2. Pressa vitlöken över.
3. Häll på ketjap manis.
4. Krydda med chili och salt.
5. Ugn ca 60 min i 175 grader.
6. Efter 60 minuter häll av ketjap manis i en kastrull och tillsätt grädden.
7. Koka tills såsen tjocknat.
8. Potatisen.
9. Lägg på en plåt, strö över flingsalt och olivolja.
10. Sätt in i ugnen på ca 70 min 175 grader.
11. Pesto:
      Blanda alla ingredienser i en mixer.
12. Börja med hälften av oljan och häll sedan på för önskad konsistens.
13. Sallad:
      Ta ur kärnorna ur granatäpplet.
14. Dela salladen.
15. Rosta pinjenötterna i stekpannan.
16. Dressing:
      Hyvla parmesanbitar, blanda med olivolja och balsamvinäger.
17. Servering:
      Blana ner potatisen i peston. Lägg upp kycklingen. Öl över några matskedar sås. Servera med              salladen och rönnbärsgelén.

Svamprisotto med saffran




ca 4 port

3 dl arborioris (eller avioriris)
1 gul lök
1 paket saffran (0,5 gr)
25 gr torkad karljohanssvamp (eller 5 dl kantareller)
ca 0,9-1,1 dl svampbuljong (på tärning)
ca 1 dl av blötläggningsvattnet från svampen
2 msk olivolja
50 gr smör
100 gr riven mild ost
1 dl riven parmesanost + lite extra till servering


Gör såhär:
1. Lägg den torkade svampen i en skål och täck med vatten. Låt svampen ligga i blöt i 30 minuter.           Sila av och spar blötläggningsvattnet. Skär svampen i små bitar.
2. Hacka löken.Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan      att ta färg.
3. Rör ner ris, svamp och saffran. Häll i hälften av svampbuljongen och koka långsamt utan lock i 25      - 30 minuter. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med buljong och blötläggningsvattnet.
4. Blanda i smör, ost och parmesan och servera den härliga krämiga risotton med lite extra riven              parmesanost på toppen.

Fläskfilegryta med lime




4 portioner:
600 gr Fläskfilé
0,5 tsk salt
smör
1 krm grovmalen svartpeppar

Limesås:
1 st lime zest  (eller ca 2 msk pressad lime)
1 dl vatten
2 dl créme fraiche
2 msk kalvfond
0,5-1 tsk sambal oelek
1 tsk solja
1 msk honung

Gör såhär:
1. Putsa fläskfilen och skär den i ca 1 cm tjocka skivor.
2. Stek skivorna i smör, salta och peppra.
3. Blanda ihop ingredienserna till limesåsen och häll över de färdigstekta fläskfilé skivorna.
4. Småputtra i några minuter.
5. Serverna med ris och en sallad.


  Daimglass med smak av kaffe och dulce de Leche Ingredienser: 5 dl vispgrädde 1 burk dulce de leche 2 msk starkt kallt kaffe 1 påse daimkul...