Köttbullar med potatismos (Morberg)
600 gr nötfärs
1/2 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 liten gul lök
1 msk smör
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 krm nymalen peppar
smör till stekning
Potatismos:
8-10 potatisar (800 gram)
50 gr smör
1 dl mjölk + 1 dl vispgrädde
riven muskotnöt
salt och nymalen svartpeppar
1. Lägg ströbrödt att svälla i grädden.
2. Skala och finhacka löken. Stek de mjuk i smör tills den blir knappt gyllenbrun. Låt svalna.
3. Blanda färsen väl med löken, ströbrödsblandningen och ägget och smaka av med salt och peppar.
4. Forma små bullar och bryn den på hög värme i smör i en stekpanna, sänk värmen och efterstek dem i 3-5 minuter.
6. Serverka köttbullarna med potatismos, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.
Potatismos:
1. Skala och koka potatisen riktigt mjuk. Häll av vattnet och stöt potatisen med mosstamp eller vispa med elvisp. För extra slätt mos, använd potatissttamp och därefter elvisp.
2. Tillsätt smöret och mjölken blandad med grädden. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar.
Emelies varma smörgåstårta
4 port 200 grader 10 min. Ingredienser: 1 paket hönökaka, 4 halv...
-
4 stora eller 6 små kakor 50 gram margarin 50 gram jäst 5 dl mellanmjölk 2 msk sirap 1 tsk salt 12 dl (ca 700 gram) vetemjöl Sm...
-
1 fläskfilé, putsad Marinad 1: salt och nymalen svartpeppar 1 vitlöksklyfta 0,5 dl finhackad rosmarin 0,5 chili, urkärnad och finh...