Fiskgratäng (Morberg)
Etiketter:
Gratänger
4 portioner:
500-600 gr vit fisk kolja eller torsk
500 gr räkor
salt nymalen vitpeppar
dill och citron till garnering
Vitvinsstuvning:
50 gr champinjoner
1 scharlottenlök
4-5 persiljestjälkar
smör till fräsning
5 dl fiskbuljong
2 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde + en stor klick vispad grädde
1 msk vetemjöl
1 msk rumsvarmt smör
salt och nymalen vitpeppar
Pommes duschesse:
10-12 medelstora mjöliga potatisar (1 kg)
3 äggulor
2 msk smör
3 msk raps- eller solrosolja
riven muskotnöt
salt och nymalen vitpeppar
Gör såhär:
1. Skapa och koka potatisen till pommes duschessen. Pressa potatisen, tillsätt äggulorna, smöret och oljan och vispa till ett slätt mos. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar.
2. Skiva champinjonerna och skala och hacka scharlottenlöken till stuvningen.
Grovhacka persiljan. Fräs allt i smör i en kastrull så det blir glansigt. Tillsätt buljong och vitt vin och låt koka ihop tills en tredjedel återstår. Tillsätt grädde och koka ihop. Sila såsen. Rör ihop lite smör och mjöl (toppredning) och vispa ner den i såsen. Sila såsen . Koka ihop till stuvningskonstisten och smaka av med salt och peppar.
3. Värm ugnen till 225 grader.
4. Spritsa potatisen längs kanterna av en smord ugnsform. Skär fisken i portionsbitar. Skala räkorna. Lägg fisken i formen, salta och peppar och lägg på räkorna. Rör ner den vispade grädden i stuvningen och häll stuvningen över fisken och räkorna.
5. Ställ in formen i ugnen och gratinera i ca 20 minuter .
6. Garnera gratängen med dill och citronklyftor och servera direkt.