Köttbullar med potatismos (Morberg)


600 gr nötfärs
1/2 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 liten gul lök
1 msk smör
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 krm nymalen peppar
smör till stekning

Potatismos:
8-10 potatisar (800 gram)
50 gr smör
1 dl mjölk + 1 dl vispgrädde
riven muskotnöt
salt och nymalen svartpeppar

1. Lägg ströbrödt att svälla i grädden.
2. Skala och finhacka löken. Stek de mjuk i smör tills den blir knappt gyllenbrun. Låt svalna.
3. Blanda färsen väl med löken, ströbrödsblandningen och ägget och smaka av med salt och peppar.
4. Forma små bullar och bryn den på hög värme i smör i en stekpanna, sänk värmen och efterstek dem i 3-5 minuter.
6. Serverka köttbullarna med potatismos, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.

Potatismos:
1. Skala och koka potatisen riktigt mjuk. Häll av vattnet och stöt potatisen med mosstamp eller vispa med elvisp. För extra slätt mos, använd potatissttamp och därefter elvisp.

2. Tillsätt smöret och mjölken blandad med grädden. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar.