Kålpudding (Morberg)


4 portioner:

600 g vitkål
2 msk smör
1 msk sirap
1 msk tamarisoja
1 dl vatten
salt och nymalen peppar

Fyllning:
1/2 dl rundkornigt ris
2 dl mjölk
400 g blandfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm nymalen vitpeppar
1 dl mjölk + 1 dl vispgrädde

1. Koka riset mjukt i mjölken, ca 20 minuter, och låt de svalna.
2. Värm ugnen till 200 grader.
3. Tärna vitkålen och bryn den väl i smör i en stekpanna under omrörning.
4. Ringla över sirap och soja och späd med lite vatten. Lägg på lock och låt kålen koka tills den är mjuk, ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta upp kålen, lägg den i en sil och låt den rinna av. Spara spadet.
5. Blanda färsen med ägg och salt. Tillsätt ris, kryddor och gräddmjölk och rör ihop. Späd eventuellt med kålspadet - färsen ska vara ganska lös.
6. Varva färs och kål i en smord ugnsform, avsluta med kål, och grädda kålpuddingen i ca 45 minuter.
Servera med lingonsylt och kokt potatis.