Sparrissoppa


500 gr vit sparris
8 dl höns eller grönsaksbuljong
3-4 knippelökar
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
salt och nymalen pappar
1/2 pressad citron
persilja till garnering

1. Bryt av den nedersta delen av sparrisen ca 3 cm. Skala sparrisarna noggrant med potatisskalare.          Börja ca 3 cm från toppen. Låt skalen koka i 5 minuter i buljongen för att ta vara på sparrissmaken. Sila av skalen och kasta dem. Ställ buljongen åt sidan.

2. Skär av sparrisknopparna och lägg dem åt sidan. Skär sparrisstängerna i centimeterlånga bitar. Hacka det vita på knippelökarna och fräs det i smöret i en kastrull tillsammans med de skruna sparrisstängerna. Tillsätt vin, grädde och den sparade buljongen.

3. Koka upp under omrörning. Sänk vörmen och låt sjuda i 10-15 minuter utan lock.

4. Koka sparrisknopparna i lättsltat vatten i 3-5 minuter.

5. Mixa soppan och smaka av med salt, peppar samt citronsaft. Lägg de nykokta sparrisknapparna i varma, djupa tallrikar och häll genast den varma soppan över. Garnera med persilja.