Porterstek




6-10 portioner
1-1½ kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, innanlår, ytterlår eller bogstek.
1 flaska porter eller mörkt öl (ca 3½ dl)
½ - 1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl äkta soja
1 tsk timjan
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor lök

Sås:
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Gör så här:
1. Välj en gryta så att kött och termometer lagom får plats. Häll i porter, svartvinbärssaft och soja.          Lägg i kryddor, buljongtärningarna, skurna vitlöksklyftor och gul lök delad i stora bitar. Koka upp.
2. Stick in en köttermometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Hela röret bör        vara inne. Lägg ner köttet i porterblaningen.
3. Låt alltsammans sakta sjuda under lock. Vänd på steken en gång under tillagningen. Flytta grytan        från värmen när innertemperaturen är 75 gr efter 1-1½ timme (undantag: ytterlår till 85 g, ca 1 3/4      timme). Låt steken ligga i 20 minuter i skyn innan den skärs upp.
4. Sås:
    Vispa ut mjölet i grädden. Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn. Låt såsen koka 3-5 minuter.
5. Servera md kokt potatis, kokta grönsaker och ev vinbärsgelé.