Lussekatter med kesella och mandelmassa


50 gr jäst
125 gram smör eller margarin
250 gram kesella
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl sirap
2 tsk stött kardemumma
200 gram riven mandelmassa
2 pkt saffran
14-15 dl vetemjöl

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Blanda ner jästen och rör om tills den lösts upp.
Rör ner salt, sirap, kardemumma, den rivna mandelmassan och saffranet.
Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta till en smidig deg.

Låt degen jäsa i 30 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i 4 bitar och kavla ut en rektangulär kaka.
Skär fingertjocka strimlor och forma till lussebullar.

Låt lussebullarna jäsa på plåt i 30 minuter och pensla med ägg.
Grädda i ugn i 225 grader i ca 10 minuter.