Oxfilé med potatiskaka och maderiasås

6-8 portioner
Oxfile:
ca 1.2 kg oxfilé
1 msk smör
1 msk olja
salt, peppar

Potatiskaka:
800 gr potatis
200 gr sötpotatis
1 mellanstor gul lök
1 vitlöksklyfta
150 gr västerbottenost
2 msk potatismjöl
smör
salt, peppar
ev timjan


Maderiasås:
1 msk äppelcidervinäger
3 dl mörk kalvfond
2 msk äppelmos
1,5 dl maderiavin
1 msk maizenamjöl
50 gr smör
salt, peppar
ev honung

Gör såhär:
Potatiskakan görs med fördel dagen innan:
1. Skiva potatis och lök tunt, bryn i smör och olja.
2. Riv osten och pressa vitlöken.
3. Blanda ner potatisen, löken och potatismjölet.
4. Smaka av med salt, peppar och ev timjan.
5.  Lägg upp i rektangulär brödform, lägg ett bakplåtspapper i botten.  Pressa ordentligt.
6. Baka i ugn ca 200 grader i 40 minuter. Kontrollera med sticka att potatisen är mjuk.
7. Låt stå kallt under press. Skär upp 4 fina skivor, som bryns i pannan. Värm i ugn innan servering.

Maderiasås:
1. Blanda äppelcider, kalvfond, äppelmos och madeira och koka ner till 3 dl.
2. Smaka av och komplettera ev med mer maderiavin.
3. Red av med lite maizena.
4. Blanda i smöret, smaka av med salt, peppar och ev lite honung.

Oxfilén:
1. Putsa oxfilén och skär upp i 6-8 fina skivor.
2. Grilla dem i panna så de får fin färg på båda sidor.
3. Salta och peppra efter smak,
4. Stek dem sedan i låg temperatur i ugn ca 100 grader ca 25 minuter, tills temepraturen mäter 57 grader.
5. Linda in dem i folie och låt vila i ca 10 minuter.