Semifroddo (Choklad och hasselnötsparfait)


125 gr skållade hasselnötter
125 gr mörk choklad
6 dl vispgrädde
2 ägg
175 gr florsocker

Gör såhär:
1. Sprid ut hasselnötterna på an bakplåt och rosta dem i ugnen, förvärmd till 160 grader, i 5-10 minuter tills de blir gyllene. Låt nötterna svalna helt och mal dem sedan mycket fint.
2. Lägg chokladen i en ugnsfast skål över en kastrull med varmt vatten och låt smälta.
3. Vispa grädden fast och blanda sedan i nötterna.
4. Vispa äggulorna i en stor bunke med 2 msk socker tills blandningen bleknar och blir krämig.
5. Vispa äggvitorna i en annan bunke tills de stelnar, tillsätt resten av sockret, sked för sked, och vispa mellan varje sked till blandningen blir mycket tjock.
6. Rör i chokladen i ägguleblandingen, sedan grädden och därefter marängblandningen. Fyll i en glassform eller frysbehållare och frys i 12 timmar tills parfaiten är fast.
7. Innan den serveras tar man ut parfaiten ur frysen och låter den stå i kylskåpet och mjukna i 10 minuter. Dekorera med hyvlad choklad.